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Authority of a Circuit
Clerk to Deduct a Collection
Fee FProm Amounts Collected
For a Municipality

Honorable Ronald C. Dozier
State's Attorney
McLean County

McLean County Law ang
104 west Front Stregt,

wherein you inquire whether
27.1 of “AN ACT to revise the law in
-;urts“ (xll. Rev. Stat. 1976 Supp..
horizes the circuit clerk to deduct a
fee from amounts collected for a municipality or whether
item (w) of the same section prohibits the collection of

such a fee. You also ask the following questions:
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"1. If the circuit clerk of McLean County may
not lawfully deduct 2% of the collections
\ made for McLean County municipalities,
o, either because §27.1(w) prevails or because
. §27.1 is unconstitutional under article 7,
section 9 of the 1970 Illinois Constitution,
{(a) when did such withholding first become
unlawful; and (b) must reimbursement of the
withheld 2% be made to the municipalities
involved and i1f so, from what date?

" 2. If the collection deduction is permissible
under §27.1, is that section constitutional
in light of article 7, section 9 of the
Illinois Constitution of 19702V

For the reasons hereinafter stated, it is my opinion that
item (w) of section 27.1 prohibits the deduction of a fee
from collections made by a circuit clerk for a municipality,
and that the municipalities in question may recover all sums
deducted from monies collected for them after October 1,
1973, the effective date of the provision which was the
predecessor of item (w) of section 27.1. It is also my opinion
that the 2% collection fee authorized by item (u) (1) of
section 27.1 is not unconstitutional under section 9 of
article vII of the Illinois Constitution of 1970.

Item (u) (1) of section 27.1 of "AN ACT to revise

the law in relation to clerks of courts" (Ill. Rev. Stat.

1976 supp., ch. 25, par. 27.1)provides as follows:
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"The fees of the Clerk of the Circuit
Court * * * ghall be as follows:

* * *

(u) Collections
(1) For all collections made for others,
except the State and County and except in
child support cases, a sum equal to 2% of
the amount collected and turned over.
**‘* "
Item (w) of the same section provides as follows:
"{w) No fee provided for herein shall
be charged to any unit of State or local
government or school district unless the
Court orders another party to pay such fee
on its behalf." '
The former provision appears to permit fees to be deducted
from sums collected for municipalities, but the latter
provision clearly prohibits such deductions.
when two statutory provisions conflict, courts will
give effect to the provision containing the larger or more

extensive expression. (Patteson v. City of Peoria (1944),

386 Ill. 460, 463 to 464; People ex rel. Gasparas v. Village

of Justice (1967), 88 Ill. App. 24 227, 237; Retail Liquor

Dealers Protective Association of Illinois v. Fleck (1950),

341 111. App. 283, 288.) Therefore, because item (w) of
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section 27.1 is a more extensive expression, that provision
should control, and all units of State and local government
‘and school districts should be exempt from the collection
fee. Furthermore, the intention of tﬁe General Assembly

in enacting the provision which became item (w’ is clear
because that provision was added later in time to the
pPredecessor statute, was a positive repeal of part of that
statute, and is clear in its statement that no fee under
section 27.1 may be charged to any unit of local government
unless a court orders another party to pay a fee on the
unit's behalf.

There is no Illinois statutory or casé law pro-
vision concerning the recovery of unlawfully paid or exacted
fees. The general rule, however, is that any amount paid to
a pubiie officer or employee which is in excess of his
lawful fee, may be recovered by the payor. (Yuma County v.
Wigener (Ariz. 1935), 46 P.2d 115, 117 through 118; Taylor

for Use and Benefit of Laurel County v. Jones (Ky. 1934),

69 s.Ww. 24 372, 373; Tarrant County v. Rogers (Tex. Civ. App.

1910), 125 sS.W. 592, 594; Lewis v, City and County of San

Francisco (cal. Cct. App. 1905), 82 pP. 1106, 1108; Marcotte
v. Allen (Me. 1897); 39 A. 346, 347.) Therefore, it appears
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that the municipalities in question may recover the fees
unlawfully deducted by the circuit clerk.

Items (u) (1) and (w) of section 27.1 were drawn
from section 14 of "AN ACT concerning fees and salaries, and
to classify the several counties of this State with reference
thereto". (Ill. Rev. Stat. 1975, ch. 33, par. 31, repealed
by P.A. 79~1445, §5, eff. Sept. 29, 1976.) 1Item (S) of
section 14 of that Act, from which item (u) (1) was drawn,
was in effect prior to the enactment of Public Act 78-455,
effective October 1, 1973, which added the 1ahguage upon
which item (w) was based. Thus, prior to Qctober 1, 1973,
there was no language in section 14 prohibiting the deduction
of collection of fees from amounts collected for municipalities.
Therefore, only those fees deducted after that date were
illegally collected and may be recovered by the respective
payors,

Clerks of the circuit courts are not subject to
gection 9 of article VII of the Illinois Constitution of
1970. (1973 1ll. Att'y. Gen. Op. 171.) Therefore, clerks
of the cirecuit courts are not prohibited from collecting
fees based upon funds collected and the fee provided by
item (u) (1) is not unconstitutional under section 9.

Very truly yours{

ATTORNEY GENERAL




